Millised terad ei ole gmo?

GMO-d või geneetiliselt muundatud organismi saab määratleda kui taime või looma, mis on loodud või modifitseeritud geenitehnoloogia abil. See tehnoloogia võimaldab ühest liigist pärinevat DNA-d teisele liikile üle kanda. Mitmed suured Ameerika Ühendriikide põllukultuurid koosnevad suuresti traditsiooniliste kolleegide geneetiliselt muundatud versioonidest. Terad, enamasti. Ei ole geneetiliselt muundatud.

Terad pole kõrge riskiga

GMOdega mitteseotud projekt loetleb kaheksa põllukultuuri või toitu, mida nende laialdase kasutuse tõttu peetakse kõrge riskiga. Nende kultuuride hulka kuuluvad lutsern, soja, papaia, puuvill, mais, raps, suhkrupeet ja suvikõrvits. Eriti levinud on maisi-, puuvilja-, rapsi-, soja- ja suhkrupeet, mille põllukultuuride domineerimine on 90 protsenti või rohkem. Puuduvad teraviljakultuurid, mida peetakse geneetiliselt modifitseeritava kõrge riskiga.

Jälgitavad terad

Mitte-GMO-projekt näitab ka mitmeid jälgitavaid põllukultuure, mis võivad teiste geneetiliselt muundatud põllukultuuride risttolmlemise kaudu saastada. Mõnel juhul on nende põllukultuuride geneetiliselt muundatud versioonid välja töötatud, kuid neid ei kasutata praegu tootmises, kuna nad ei ole saanud Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi heakskiitu. Nende kultuuride hulgas on nisu ja riis.

GM-nisu

Biotehnoloogia- ja põllumajandusettevõte Monsanto on välja töötanud geneetiliselt muundatud nisu, kuid USDA seda veel heaks kiitma ei saa. On teatatud geneetiliselt muundatud nisu saastumisest traditsioonilistesse nisupõldudesse. Kuid need juhtumid on isoleeritud ja ei kujuta endast suurt riski keskmisele tarbijale, kes soovivad vältida geneetiliselt muundatud nisu.

Kuldne riis

Kuldse riisi tuntud geneetiliselt muundatud riis on alates 1990-ndatest aastatest arenenud. See riis töötati välja pro-vitamiini A tootmiseks, et parandada arengumaades A-vitamiini puudujääke. Kuldne riis võib risttolmlemise kaudu saastada tavalisi riisi. Seda riisi ei kasutata Ameerika Ühendriikides.

No-Risk Grain

Seal on palju tera, mille jaoks ei ole olemas ühtegi geneetiliselt muundatud sordi, ja saagi puudumise oht nende põllukultuuride puhul puudub. Kui soovid olla 100 protsenti kindlad, et te tarbite GMO-vaba tera, on teie võimalused amarant, oder, tatar, bulgur, einkorn, farro, grano, kamut, hirss, kaer, kinoa, rukis, sorgo, speltanisu, teff ja Tritikale.