Mis on jalgpalliväljaku kroon?

Korralikult ette valmistatud rohu jalgpalli väli ei asu ideaalselt tasaseks. Väli pind ulatub tihti jalga või kaugemale kaugemal pool keskelt nii, et liigne vesi välja voolata. Ilma kroonita, nagu tõstetud ala nimetatakse, võib rohu jalgpalliväljak muutuda puhasks, ohtlikuks segaseks.

Kui vihma langeb jalgpalliväljale, võib see kas leotada mulda või ära joosta. Kroon on kavandatud nii, et vihm lastaks äärmiselt kõrvale, eemal põllu keskusest, kus toimub enamik tegevusest. Texas A & M University ülikooli Jim McAfee, spordialade disaini ja hoolduse ekspert, märgib, et põllul, millel puudub krooni, või ebapiisav kroon – vesi kiiresti tiiba, moodustades basseinid. Lisaks ebaturvaliste mängutingimuste tekitamisele põhjustab ponding mulda tihedamalt kompaktne, mis muudab probleemi halvemaks.

Jalgpalliväljaku võlutamine algab hästi enne muru panemist. Aluspind on kujundatud nii, et kroon väheneb maa keskele, ligikaudu ühest otsast teise. Seejärel sorteeritakse kroonist ja igast küljes asuv ala nii, et põllul oleks sujuvalt ja ühtlane kalle. Kallutus on vaevu tundlik – võib-olla ühe jalamilga üle 75 jala või umbes 1-1,5 protsenti.

Kui suur kroon peaks olema sõltuv teguritest, mis hõlmavad põllu all oleva pinnase tüübi, vihmaste kogust, mida põllumaa võib eeldada, ja mis tahes väljalasetussüsteemi. Kõige olulisem neist on muld. Mida tugevam ja vähem absorbeeriv pinnas, seda kiiremini see muutub küllastatuks ja vastuvõtlikuks, mistõttu peaks kroon olema suurem. Lenduvamal, rohkem absorbeerunud mullal võib olla madalam kroon, sest pinnas võib enne vallutamist alustada vee lisamist. McAfee soovitab 12-18-tollise krooniga, kusjuures lagedatel kõrgustel kasutatakse liiva- või liivast mulda ja pikemaid kroone mulla jaoks palju savi. Michigani Riikliku Ülikooli teedrajav mullatööstuse spetsialist Paul E. Rieke on öelnud, et madala drenaaţiga väikestest pinnastest tuleb minna nii kaugele kui 24 tolli.

Kui kroon on oma tööd teinud ja vett välja võtnud, peab jalgpalli rajatisel olema piisav drenaažisüsteem, et veed saaksid ka küljelt kõrvale eemaldada. Vastasel juhul võib see lihtsalt ühendada ja, kui see on piisavalt vihmane, varundada välja. McAfee märgib, et paljud jalgpalliväljakuid kasutatakse teiste spordialade, eriti jalgpalli jaoks, millel on laiem mängupind. Kunstnikud peavad võra kasvu ja väljakõrguse kindlaksmääramisel arvesse võtma kõiki valdkonna kasutusalasid, et nad ei moodustaks välja, kus jalgpallurid jäävad kuivaks, kuid jalgpallurite mängijad jäävad pahkluu puddlitesse.

Pumbamise vältimine

Õige kalle

Mullatüüpide mõju

Jalgpallifaktor