Ksantaankummi kõrvaltoimed

Bakteritest saadud toodet ksantaankummi kasutatakse tavaliselt nii paksendamis- kui stabiliseerivana nii toidus kui ka meditsiinis. Sidumisomaduste tõttu võib ksantaankummi asendada gluteeni asemel toiduainetega, mis on mõeldud inimestele, kellel on tsöliaakiahaigus.

Kõrvalmõjud

Ksantaankummi võib põhjustada migreeni või nahaärritust. Selle kõrvaltoimete hulka kuuluvad ka soolehaigused, kõhupuhitus, kõhulahtisus ja puhitus. Suurem kokkupuude võib sümptomeid halvendada. 1990. aasta aruanne “Töötervishoiu ajakirjas” märgib, et inimesed, kes puutuvad suures koguses ksantaankummi pulbrit, näiteks pagaritöötajad, võivad kogeda nina ja kurgu ärrituse sümptomeid.

FDA hoiatused

Vanemad ja hooldajad peaksid vältima oma imikute kantsenaankummi baasil valmistatud paksendajaid, tooteid või toitu. Ajakirjas Journal of Pediatrics 2012. aasta artiklis märgiti USA toidu- ja ravimiameti hoiatusi, et kantsaankummites sisalduvad ravimid on seotud imikute haigustega ja surmaga. FDA nõuab nüüd, et vees lahustuvate kummide, näiteks ksantaankummi sisaldavatel ravimitel kasutatavatel ravimitel oleks hoiatus nende pakendil hingamise kohta. Söögitoru obstruktsiooni ja lämbumisest tingitud lämbumine – võib tekkida siis, kui neid ravimeid ei võeta piisavalt vett.