Kas rasvmaks põhjustab seljavalu?

Kuna rasvumise ja diabeedi tõus tõuseb, saavad ka paljud ameeriklased rasvapõletikku, mis on tihedalt seotud nii rasvumuse kui ka diabeediga. Enamikul juhtudel ei põhjusta rasvmaksa haigus paljusid sümptomeid, tegelikult enamik inimesi avastab, et neil on see kogemata, kui nende arst ütleb neile, et rutiinne vereanalüüs näitas ebanormaalset maksatalitlust. Kui teil on kerge juhtudel, on seljavalu ilmselt midagi muud. Kuid väga kaugelearenenud juhtudel võite märgata rasvunud maksahaiguse ajal mõnda seljavalu.

Põhitõed

Rasvatu maksahaigus tekib siis, kui teie maksarakud hoiavad rasva. Kuigi pole selge, miks see rasvade kogumine toimub, on tõenäoline, et insuliiniresistentsus – osa ülekaalulisusest ja istuvast ainevahetusest – mängib olulist rolli. Kuni 20 protsenti ameeriklastest võivad oma maksa rasva olla ja 2011. aasta jaanuari “Harvardi tervisekiri” kohaselt on see tingimus kuni 90 protsenti rasvunud inimestelt. Rasvade maksahaiguste tekkepõletik tekib nii teie maksarakkudes kui ka ümbritsevas koes. Kuigi see on haiguse varases staadiumis ebatõenäoline, võib selline põletik põhjustada valu või ebamugavust teie kõhu piirkonnas ja on võimalik, et ebamugavustunne võib kiirguda teie selja.

Progressioon

Mitte kõik, kellel on rasvunud maksahaigus, näevad haigusseisundi halvenemist, tegelikult saavad ainult umbes 5- 10 protsenti inimestelt, kellel on diagnoositud rasvunud maksahaigus, arendada mittealkohoolset steatohepatiiti, mis hõlmab tõsisemat maksapõletikku, Harvardi märkused. Sealt tõuseb veel üks väike protsent inimestelt (kuni 26 protsenti) maksa tsirroosist, kus nad kogunevad armulihast, mis tegelikult kahjustab nende maksa funktsiooni. Tsirroos võib põhjustada lihasvalu ja lihaste kaotust, mida võite tunda endas.

Diagnoosimine

Kui teie rasvunud maksahaigus on tõusnud maksa tsirroosile, näete kõige tõenäolisemalt paljusid sümptomeid lisaks võimalikele valu kõhuõõnele ja tagasi. Kui teie maks ei toimi normaalselt, võivad seedetraktooted teie vereringesse koguneda ja tegelikult mürgitada oma aju, põhjustades vaimset segadust, väsimust ja desorientatsiooni. Peale selle võite märgata, et nahk muutub kollaseks, võib teie peopesad punaselt muutuda, võid kaotada söögiisu ja lahjendada naelu ning teil võib tekkida nahasügelus. Ükskõik milline neist sümptomitest peab saatma teid oma arstile täieliku ülevaatuse saamiseks, ainult teie arst saab määrata, kas teil on arenenud maksahaigus.

Kaalutlused

Seljavalu võib areneda mitmel erineval põhjusel, sealhulgas vigastuse, degeneratiivse artriidi, närvikahjustuse või spordis või tööl ülekoormuse tõttu. Kui teie rasvmaksa haigus pole progresseerunud mittealkohoolse steatohepatiidi või otsese tsirroosiga, on ebatõenäoline, et teie seljavalu tuleneb teie seisundist. Seljavalu võib mõnikord näidata ka teist tõsist haigusseisundit, näiteks vähki. Anytime tunned ebaharilikku seljavalu – eriti kui te ei mäleta oma selja vigastamist või ülesannete täitmist, mis võisid teie selja lihaseid stressi avaldada – kaaluge oma arsti vaatamist selle välja selgitamiseks.