Mis on mustade kirsside toiteväärtus?

Vastavalt Oregoni osariigi ülikoolile on Bing kirsid kõige populaarsemad Ameerika Ühendriikides toodetud maguskirsid. Selle maguskirssi nahk on sügav Burgundia – peaaegu must värv. Teised mustad, magusad kirsside sordid on Sam, Schmidt, Ulster, Vista, Black Republican ja Black Tartarian. Harvardi ülikooli andmetel on värskete musta kirsside soovituslik kogus 12. Magusad kirsid on madala kalorsusega ning toidule pakuvad kiudaineid, C-vitamiini, mineraale ja melatoniini.

Rasvad ja kalorid

Magusate kirsside serveerimisel ei ole kolesterooli ja tühimassi koguses rasva. Söömine 12 värsket magusat kirsside lisab teie dieedile 62 kalorit. Kirsside kastmine aitab teil järgida American Heart Associationi soovitust piirata oma rasva ja kolesterooli tarbimist, et aidata vältida südame-veresoonkonna haigusi.

Kiud ja süsivesikud

Teie keha ei seedeelunda kiudaineid, mistõttu see ei mõjuta teie veresuhkru taset, vaid läbib teie seedetrakti. Sellisel viisil aitab kiudaine reguleerida teie veresuhkrut ja vähendab nälga. Kirsside serveerimisel on 2,1 grammi kiudaineid, peaaegu 6 protsenti igapäevasest soovitatavast 38 grammist kogusest. Süsivesikud mõjutavad ka veresuhkrut, kuna teie keha lagundab neid suhkruteks, mis põhjustavad insuliini tootmist. 12 magusast kirsist söömine toidab teie dieedile peaaegu 16 grammi süsivesikuid, umbes 12 protsenti igapäevasest soovituslikust toetusest 130 grammi.

Alzheimeri tõve ennetamine

Vastavalt uuringule, mis esitati 2011. aasta väljaandes “Toidutööstuse kriitilised ülevaated”, on antioksüdandid ja flavonoidid, nagu näiteks antotsüaniinid, kvertsetiin ja hüdroksütsinnamaadid magusates kirssidena, võivad aidata vältida Alzheimeri tõbe. Linus Paulingi Instituudi sõnul võivad flavonoidid nende põletikuvastaste võimete tõttu takistada kognitiivseid probleeme ja dementsust, mis on seotud vananemisega.

Rohkem haiguste tõrjemeetmeid

Vastavalt uuringule, mis avaldati jaanuari 2013 numbris “Toitumise ajakiri”, on umbes 45 Bing kirsside söömine päevas vähendada artriidi, südamehaiguste ja diabeedi sümptomeid ja aitab vähendada vererõhku. Uuringutulemused näitasid, et kirsid aitavad kaasa vereringe tasemele, mis võib põhjustada põletikulisi haigusi. Kirsid aitavad vältida unetust, pakkudes antioksüdantset melatoniini, mis normaliseerib südame rütmi ja kontrollib une tsüklit.