Karbamiid ja valk

Valkude seedimise ja karbamiidi eemaldamise vahel on tundlik tasakaal. Valk toidab keha mürgiste jäätmete kogunemise hinnast. Need jäätmed tuleb eemaldada optimaalse tervise saavutamiseks. Maksa- ja neerud mängivad olulist rolli jäätmete kõrvaldamisel. Mõned haigusprotsessid võivad häirida seda tundlikku tasakaalu.

Deamination – Protein Conversion

Toiduna aminohapete kaudu võetavad proteiinid muutuvad energiaks kasutatavaks süsinikuks ja vesinikuks. Ülejäänu muutub ammoniaagiks, mürgisteks jäätmeteks, teatab Harvardi tervise väljaanne. Muundamisprotsessi tuntakse deaminatsioonina. Maks vabastab ammoniaagi keha, kasutades viit ensüümi, mis muudavad soovimatu ammoniaagi karbamiidiks. Vereringe kannab maksas uureat, et neerud filtreerida. Karbamiid elimineeritakse uriiniga.

Ammoniaagi jaotus

Ensüümid muudavad ammoniaagi, lämmastikuühendi, karbamiidiks või kusihaks maksas, lisades süsinikdioksiidi molekule, räägib professor Silva. Uureasse viimine toimub ka osaliselt neerudes. Valkude jaotus muutub karbamiidiks. Nukleiinhapete lagunemine muutub kusihappeks. Neerutransplantaat aktiveerib rakkude ja valkude filtreerimise ultrafiltraadiks, mis muutub uriiniks. Karbamiid ja kusihape on ammoniaagist vähem toksilised, osutab Silva.

Ornitiin-karbamiidi tsükkel

Ornitiin, kuigi aminohape, ei ole geneetilise koodi osa ega osale valgusünteesis. Ornitiin mängib olulist rolli ammoniaagi muundamisel karbamiidiks. Elmhursti kolledž märgib, et maksa karbamiidi tsükkel tekitab sidemeid kahe aminorühma vahel, ühe süsinikdioksiidi ja ornitiini molekuli vahel. Tsüklit täiendatakse, kuna sellest sidemest toodetakse uureat ja vabaneb ornitiini, et toota rohkem karbamiidi, väidab Lõuna-Austraalia ülikool.

Valkude abi vedeliku eemaldamisel

Vere proteiin, mida nimetatakse albumiiniks, tõmbab keha verevoolust üle vereringe, täpsustab riikliku neeru ja uroloogiliste haiguste teabekeskuse või NKUDICi. Vedelik eemaldub lõpuks verest glomerulli – neeru filtreerimissüsteemist. NKUDIC kinnitab, et albumiin toimib nagu käsna, et eemaldada liigne vedelik, mis võib põhjustada turseid sellistes valdkondades nagu pahkluud ja jalad, käed ja nägu.

Valk uriinis

Neeru glomerulaarne membraan filtreerib verd, mis võimaldab puhastada jäätmeid ja ekstra vett valkude ja rakkude blokeerimise ajal, osutab NKUDIC. Teatavad neeruhaigused, mida nimetatakse glomerulaarhaigusteks, võimaldavad vereringest läbi albumiini lekkida membraanist uriiniga. Suurtes kogustes valku uriinis on seisund, mida nimetatakse proteinuuriaks, teatab NKUDIC. Hüpoproteineemia viitab madalale verevalgule.

NKUDIC-i aruandes on mitmeid tingimusi, mis võivad põhjustada glomerulaarhaigust. Infektsioon, toksilised ravimid või süsteemsed haigused nagu diabeet või luupus võivad põhjustada glomerulaarhaigust. Samuti võib esineda teadmata glomerulaarhaiguse põhjuseid, väidab NKUDIC.

Tingimused proteinuuria tekkeks

Lüsinuriaalne valgu talumatus on geneetiline haigus, mis põhjustab valgu tasakaalustamatust, teatab riiklik meditsiiniala. See häire põhjustab suutmatuse aminohapete lüsiini, arginiini ja ornitiini seedimiseks. Suurenenud põrn ja maksa arenevad koos lihaste nõrkusega ja rabedate luudega. Valgusisaldused võivad kopse täita. Aminohapete kogunemine neerudes põhjustab neerupuudulikkust. Aminohapete puudumine veres põhjustab liiga palju ammoniaaki, et koguneda veres. Puhastamata seisund põhjustab kooma.

Geneetiline proteiini häire