Ülemine ja alumine silmalaugude sümptomid

Amüotroofiline lateraalne skleroos, tuntud ka kui ALS või Lou Gehrig’i tõbi, on neuronite haigus, mis kontrollib vabatahtlikku lihaste funktsiooni. Ehkki aeg-ajalt on ALS progresseeruv ja surmav seisund, mille põhjuseid ei ole kindlaks tehtud. Varajased sümptomid võivad olla mitmetähenduslikud ja hõlmavad lihaste tahtmatut ärritust ja värisemist nagu ülemine ja alumine silmalaug, käsi või jalg. Silmalaugude ja ALSi olemuse tundmaõppimine võimaldab teil sümptomeid tunda ja diagnoosida varem.

Lihaskeded on tavaline ja üldiselt kahjutu ilmnemine. MedlinePlusi andmetel on silmalau ärevuse kõige levinumad põhjused kofeiin, stress ja väsimus. Rohkem raskusi on mõnikord põhjustanud sarvkesta ärritus või silma pinna ärritus. Muudel juhtudel ei ole põhjus teada. ALS-i põhjus ei ole veel kindlaks tehtud, ehkki geneetiliste ja keskkonnategurite kombinatsioon on arvatavasti oluline roll. Puuduvad teadaolevad ennetusmeetodid ja ravi keskendub tavaliselt sümptomite leevendamisele ja patsiendi võimalikult mugava muutmisele.

Ülemine ja alumine silmalaugude kõver on vaid üks võimalik ALS-i sümptom. Varajased sümptomid on tavaliselt raskesti tuvastatavad ja võivad jääda märkamatuks, muutudes progresseeruvalt halvemaks kuni diagnoosi otsimiseni. E Med TVi järgi on kõik lihaste tõmblused, jäikus ja nõrkus kõik võimalikud ALS-i sümptomid. Teised sümptomid on raskused närimine, kõndimine ja rääkimine. Varasema ALS-iga mõjutavad kehaosad sõltuvad kõigepealt kahjustatud lihasrühmadest. ALS ei mõjuta inimese võime kõnet mõelda ega mõista. Mõnel juhul võib ülemise ja alumise silmalau tõmblusega kaasneda muud sümptomid nagu silmade ärritus või raskused nägemisega.

Õnneks on ALS suhteliselt haruldane seisund. AmyotrophicLateralSclerosis.org väidab, et ligikaudu üks 100 000 inimestest on haigus. See näib olevat sagedasem kaukaasia rahvastikus, kuigi see võib olla tingitud katsete erinevustest ja muudest teguritest. Hetkel pole teada, mis põhjustab ALSi või kuidas seda vältida.

Kuigi ülemiste ja alumiste silmalaugude hõrenemine võib signaale pidada ALSi, on nende sümptomite tõenäosus tõenäoliselt tingitud teistest teguritest. MedlinePlus soovitab vähendada kofeiini tarbimist ja suurendada une kogust, mida saate igal õhtul, et vähendada silmalau hõrenemist. Mõnedel juhtudel võib silmatilkade määrimine silmad olla kasulikud. Raske silmalaugude korral, mis kestavad kauem kui nädal, vaadake arsti, et vältida tüsistusi. Silmalaugude ärritused, millega kaasnevad muutused lihasfunktsioonis mujal kehas, võivad olla märke raskest seisundist, nagu ALS.

Põhjused

ALS-i sümptomid

Levimus

Ravi