Liha söömise mõjud on haruldased

Vastavalt Julee Rosso, New Basicsi kokaraamatu autorile, peetakse veiseliha haruldaseks, kui selle paksem punktis on 130 kraadi ja kui keskus on punane või tume roosa. Kuigi mõned retseptid, nagu praad tartar, nõuavad vaevu küpsetatud või kuumtöötlemata veiseliha, söömine teie praad harva võib olla tervisemõju, mida te ei taha kokku puutuda.

Toidumürgitus

Kui teie praad on alt kuhjunud, võib teil tekkida oht, et võtate endale mõne toiduvalmis haiguse. Need seisundid võivad olla põhjustatud E. coli, salmonelloosi või teiste bakterite poolt, ja neid nimetatakse sageli “toidu mürgituseks”. Toidumürgituse sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhukrambid ja palavik. Pikaajaline oksendamine ja kõhulahtisus võib põhjustada dehüdratsiooni, šokki ja harva surma. Noored lapsed, rasedad naised ja eakad on eriti tüsistuste ohus.

Raseduse ajal

Haruldase steika söömine raseduse ajal võib põhjustada raseduse katkemist või surnultsündimist, kui liha on saastunud listeria, toksoplasmoosi või kui mõni teine ​​bakter põhjustab raskeid haigusi. Listeria võib esineda kuumtöötlemata või peenestatud lihas ning see võib põhjustada rase ema gripilaadseid sümptomeid, peavalu, iiveldust ja oksendamist. Toksoplasmoos on põhjustatud parasiidist ja ei pruugi põhjustada sümptomeid emal, kuid see võib kaasa tuua primaarsuse ja ajukahjustuse sündimata lapsele.

Turvalised tavad

Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi andmetel tuleks praad valmistada vähemalt 145 kraadi Fahrenheiti keskmisest või keskmisest harva. Hoida küpsetatud liha, mis on valmistatud või valmistatud toidust eraldatud. Pese käed kohe pärast kuumtöötlemata liha puudutamist, samuti lihast puudutanud nõud, mis puudutasid liha enne küpsetamist. Keerake küpsetatud toit ja asetage külmik või sügavkülmik, kui te ei paku seda kohe. Ärge sööge toitu, mis on toatemperatuuril istunud üle kahe tunni.

Hoiatused

Kui keegi on pärast toidukorda söömist märganud toidumürgistust ja nad on väga noored, väga vanad või rasedad, pöörduge koheselt arsti poole. Kui märkate vere kõhulahtisust, pöörduge arsti poole. Tõsise dehüdratsiooni sümptomiteks on suukuivus, närviline uriin, süvendatud silmad, südame löögisageduse suurenemine ja kiire hingamine. Kui need esinevad, otsige erakorralist ravi. Mõnel juhul võivad need tüsistused vajada haiglaravi.