Link adhd & kofeiini vahel

ADHD või tähelepanupuudulikkuse hüperaktiivsuse häire, on mõned võimalikud ühendused kofeiiniga. Kofeiin on stimulaator, ja ADHD-d ravitakse sageli antituumaatiliselt stimuleerivate ravimitega. Mõned teadlased on ka imestanud seost ADHD hüperaktiivsuse komponendi ja kofeiini tarbimise vahel. Lisaks on mõned uuringud üritanud näidata seost lapse ADHD diagnoosi ja emale raseduse ajal tarbitud kofeiini vahel.

ADHD ravimine hõlmab enamasti retsepti stimuleerivaid aineid. Erinevalt sellest, kuidas stimulaatorid töötavad inimestel, kellel puudub ADHD, stimulandid näivad olevat rahustava toimega inimestel, kellel on tähelepanupuudulikkusega hüperaktiivsuse häire. Stimulandid võivad seda saavutada, aidates tasakaalustada neurotransmitterite, kemikaalide aju, mis reguleerivad käitumist. Nende kemikaalide tasakaalustamisel on inimestel, kellel on ADHD-d kontroll-sümptomid, impulsiivsus, suutlikkus keskenduda ja hüperaktiivsus, aidata stimuleerivaid ravimeid lühikese kestusega annustes, mis kestavad umbes neli tundi ja pikemaajalised preparaadid, mis kestavad kuus kuni 12 tundi. Sobiv ravim teile sõltub teie individuaalsest olukorrast. Mõlemal preparaadil on võimalikud kõrvaltoimed, sealhulgas kehakaalu langus, racing süda, unineolek ja söögiisu vähenemine. Inimesed, kellel on südameprobleemide esinemine, võivad olla tõsiste kõrvaltoimete ohus, nii et teie tervishoiuteenuse osutaja jälgib hoolikalt teid, kui teil on südameatakkuste esinemine.

Praegu usuvad eksperdid, et ADHD-l on tugev geneetiline komponent ja see on seetõttu pärilik, mitte keskkonnategurite arenedes. Siiski on teadlased uurinud teisi võimalikke elemente, mis võivad sellele seisundile kaasa aidata. Ajakirja American Journal of Psychiatry 2003. aasta juunis avaldatud artiklis tegi teadlaste põhjalik ülevaade varasematest uuringutest, milles keskenduti rasedate naiste eluviiside valikutele ja sellele järgnenud laste ADHD diagnooside arvule. Läbivaatamisel keskenduti sigarettide suitsetamisele, kofeiini tarbimisele, alkoholi tarbimisele ja psühhosotsiaalsetele probleemidele, nagu stressi ja depressioon. Uurijad leidsid, et seos tubakasuitsuga kokkupuutumise vahel emakakaela ja hilisema ADHD diagnoosimise vahel ning väike seos ema psühhosotsiaalsete stressorite ja tema lapse võimaliku ADHD diagnoosimise vahel. Kuid nad ei tuvastanud seost kofeiini tarbimise vahel raseduse ajal ja hiljem ADHD diagnoosimist lapsega.

2010. aasta Kentucky Ülikoolis läbi viidud uuringu eesmärk oli leida seos sigarettide ja kofeiini tarbimise ning ADHD ja depressiooni sümptomite vahel noortel täiskasvanutel. Uuring leidis selget seost sigarettide suitsetamise ja nii ADHD-de kui ka depressiooni sümptomite vahel ning leidis ka, et seos kofeiini tarbimise ja depressiooni ja ADHD sümptomite vahel oli tõenäoline. Teadlased soovitasid selle võimaliku seose täiendavat uurimist. Sel ajal ei ole lõplikke tõendeid selle kohta, et kofeiin võib põhjustada ADHD sümptomeid, kuid uuringud näitavad, et seda võimalust on vaja kaaluda, eriti inimeste puhul, kes tarbivad palju kofeiini.

ADHD-ga saate alternatiivseid või taimseid ravimeid, et täiendada või võtta tavaliste stimulantide ravi kohti. Kuigi lõplikke tõendeid ei näidata nende abinõude efektiivsust, teatavad mõned inimesed sümptomite paranemisest. Toiduse muutused on üks lähenemine ADHD ravimiseks. Eemaldamise dieedil on teil midagi kunstlikust värvist või keemilistest lisaainetest, piimast, šokolaadist, nisust, munadest ja salitsülaati sisaldavatest toitudest, nagu näiteks õunad, ploomid, marjad ja tomatid; esiteks on ADHD sümptomid mõnel juhul seotud tsingi puudusega ja Ole ettevaatlik selle mineraali lisamisega. Suuremad annused tsingi pikaajalisel kasutamisel võivad esile kutsuda kõrvaltoimeid nagu aneemia; ADHD sümptomite raviks kasutatavad taimsed ravimid hõlmavad naistepuna, ginkgo biloba, ženšenni, melatoniini ja männi kooreekstrakti. Kuid empiirilised tõendid ei ole näidanud, et mõni neist on edukas ravi. Ole ettevaatlik, kui otsustate toidulisandeid vastu võtta. Rääkige oma tervishoiuteenuse pakkujalt enne raviskeemi alustamist, kaasa arvatud ravimtaimede või täiendavate ravimite kasutamine. Olge eriti ettevaatlik, enne kui kasutate lapsega täiskasvanute režiimi, sest lastel ei ole sageli laste toidulisandeid tõestatud.

ADHD ja stimulaatorid

Kofeiini tarbimine raseduse ajal

Kofeiini ja ADHD sümptomid

Alternatiivsed abinõud ADHD-le