Tervislikumad õlid salatikastamiseks

Köögiviljade salat sisaldab olulisi toitaineid ja see võib olla madala kalorsusega jahu või tassi aluseks. Salatit kastmine võib teie salaadiks olla ekstra maitse ja tekstuuri allikas ning tervislik õli suurendab toitainete sisaldust. Kõik rasvad on kõrge kalorsusega ja võivad põhjustada kehakaalu tõusu, kui te võtate liiga palju neid, nii et kasutage väikese kalorsusega salatiga ainult väikest kogust.

Tervislikumad õlid salatikastete jaoks on madala küllastunud rasvhapete ja kõrge küllastumata rasvadega, sest küllastunud rasv suurendab veres kolesterooli taset ja võib suurendada südamehaiguste ohtu. Vastavalt USA tervishoiu ja inimõiguste ministri 2010. aasta toitumisjuhistele saate oma kolesterooli taset küllastamata rasvade asemel kasutada küllastunud rasvade asemel. Enamik taimsetest õlidest on madala küllastunud rasvhapetega, kuid teie südame tervislik salatitöötlus ei peaks sisaldama väga küllastunud õlisid, nagu palm ja kookospähkel.

Vastavalt Mayo kliinil on olio, rapsi ja maapähkliõli kõrge monoküllastumata rasvhapetega, mis võivad vähendada teie üldist ja LDL-kolesterooli taset. Vahemeremaade toitumisharjum on monoküllastumata rasvhapete hulgas kõrge ja nende söömine võib vähendada südamehaiguste ohtu. Saate salatile lisada veel monoküllastumata rasvhappeid, lisades avokaadoid või oliive, millel on ka toidurasv. Kuid oliivide sisaldus on kõrge naatriumisisaldusega, mis võib suurendada teie vererõhku ja suurendada südamehaiguste ohtu.

Polüküllastumata rasvhapped võivad olla südame tervislikuks ja need on head tervise ja inimeste teenuste osakonna 2010. aasta toitumisjuhiste kohaselt E-vitamiini antioksüdandid. Salatikastmete hea valik on muu hulgas maisi-, safloori-, päevalille- ja sojaõli. Kui ostate õlil baseeruva salatikastme, loe etiketti, et olla kindel, et see ei sisalda osaliselt hüdrogeenitud õlidest trans-rasvu. Selleks, et piirata oma salati küllastunud rasvasisaldust, valige rasvavaba juustu või rasvasusega liha, nagu salaami või Itaalia liha asemel, lahja valkude allikas, nagu grillitud kana või munavalged.

Linasepoliini Instituudi mikrotoitainete infokeskuse andmetel toodab linaseemneõli tervislikku salatikastust, kuna see on kõige kontsentreeritud alfa-linoleenhappe allikas, oomega-3 rasvhape. Iga spl. On 7,3 g alfa-linoleenhapet või umbes 450 protsenti selle kolesterooli alandava rasvhappe päevasest väärtusest. Võite veelgi suurendada omega-3-rasvhapete tarbimist oma salatilis, lisades kreeka pähkleid või rasvasid kalu nagu tuunikala või lõhe.

Küllastunud rasv

Monoküllastumata rasvhapped

Polüküllastumata rasvhapped

Linaseemneõli