Milline hape on tomatites?

Tomati maitsev hammustus sisaldab enam kui 10 eri tüüpi hapet, kuid kaks moodustavad suure osa koguarvust: sidrunhape ja õunhape. Tomatid sisaldavad ka teist hapet, askorbiinhapet, mis on tuntum tavapärase nime all: C-vitamiin. Kõigil kolmel hapetel on oma roll tervise kaitsmisel ja energia säilitamisel.

Sidrunhape

Kõige rikkalikum hape tomatites – sidrunhape – on veidi vähem happeline kui äädikas. Teie keha sõltub sidrunhappest, et toota energiat. Tegelikult nimetatakse seda protsessi sidrunhappe tsükliks, sest sidrunhape algab järk-järgult keemilised reaktsioonid, mis sünteesivad energiat. Kui teil on ajukahjustusi, võib sidrunhape aidata vältida tulevikus kivide tekkimist. Vastavalt uuringule “Kliinilise biokeemia ja toitumise ajakavas” 2007. aasta novembris avaldatud uuringule võib sidrunhappe tarbimine võidelda ka väsimuse pärast füüsilist koormust.

Õunhape

Õunhappe kogus tomatis on poole väiksem kui sidrunhappes. Õunhape mängib ka energiatootmises, kus see on vajalik ahelreaktsiooni etapi lõpuleviimiseks. 2014. aasta veebruaris Journal of Endourology avaldatud uurimusest ilmnes, et õunhape võib aidata vältida kaltsiumoksalaadi neerukivide tekkimist. Eeluuringud näitavad, et New Yorki Ülikooli Langone’i Meditsiinikeskuse viidatud uuringute kohaselt võib see aidata energia võimendamist fibromüalgiaga inimestel. Veel uuringuid on vaja, et teha kindlaks, kas õunhape on neerukividega või fibromüalgiaga inimestele tõhus valik.

Askorbiinhape

Tomatid on tuntud kui C-vitamiini või askorbiinhappe allikad, mis on kergelt happelised. Vitamiin C on oluline antioksüdant ja immuunsuse stimulant. Samuti säilitab see teie naha, luude, lihaste ja sidekoe tugevuse ja struktuuri kogu kehas. Nad on kõik valmistatud kollageenist, mida ei saa sünteesida, kui teil pole piisavalt C-vitamiini. Täiskasvanud naised peaksid tarbima 75 milligrammi C-vitamiini päevas, samal ajal kui mehi vajab 90 milligrammi. Te saate 17 milligrammi ühest keskmise suurusega tomatist, mis on 28 protsenti igapäevasest väärtusest, mis põhineb päevas tarbitavast 2000 kalorist.

Maitse ja tervislikud kaalutlused

Parimate maitsega tomatite hapete ja suhkrute sisaldus on kõrge. Madala happega ja kõrge suhkruga tomatid on kerged, liiga palju happeid ja liiga suhkruid liiga palju, ja mõlemad moodustavad madala tomati taseme. Kui nad on viinapuule küpsed, töötatakse välja suhkrute ja hapete maksimaalne kogus. Sõltumata sellest, kui palju te tomati armastate, võib nende happesus sümptomite käivitumise põhjustada, kui teil on gastroösofageaalne reflukshaigus.